31 Aralık 2017 Pazar

Adulthood is a Myth - Sarah Andersen | Kitap Yorumu

  


  Sarah Andersen’in çizimlerine sosyal medyada sürekli rastlıyordum. Sarah Andersen’in çizimleri Adulthood is a Myth kitabının içinde toplanmış. Yakın zamanda Pegasus Yayınları’ndan Büyümek Diye Bir Şey Yok adı altında da çıktı. Baktım herkes okuyor, parasızlıktan kitabın İngilizcesini indirdim. Karikatür kitabı olduğu için sayılır mı sayılmaz mı bilmem ama okumayı bitirdiğim ilk İngilizce kitap oldu. Zaten çok basit bir İngilizcesi var. Bu yöntemi herkese tavsiye ederim. Karikatürlere gelecek olursak resmen bayıldım. “ Bu ben.”, “ Ay aynı ben.”, “ Bunu yapan bir tek kendim sanırdım.” diye diye gülerek okudum. Kadın tabiri caizse ibretlik tespitler yapmış. Ekran görüntüsü alırken bir fark ettim ki neredeyse tüm kitabı çekmişim. Anladım ki bazı davranışlar, düşünceler ve hatta saçmalıklar evrenselmiş. Demek ki herkes de yapıyormuş, yalnız değilmişim. Bir de mesela çok basit bir çizim ama çok şey anlatıyor. Çok ama çok eğlenceli olan Sarah Andersen'in karikatürlerini sosyal medya hesaplarından takip etmenizi öneririm. Çok eğleneceğinize ve kendinizi bulacağınıza eminim.
Beni İnstagram'da da takip etmek isterseniz şuraya tıklayın.

Anayurt Oteli - Yusuf Atılgan | Kitap Yorumu


  Kitabın ana karakteri Zebercet belki her gün yanından usulca geçtiğimiz, kendi hayatlarımızda figüran gibi duran, anlatmaya kalksak “Efendi, kendi halinde bir adam işte” sözcüklerinden öteye gitmeyecek bir adam. Belki de aşırı sıkıcı bulacağımız, dikkate almayacağımız, iki laf sokup alaya alacağımız bir adam. Ancak bizim ilgilenmeye değer görmediğimiz iç dünyası o kadar karışık ki aslında bir kitabın ana karakteri olabilecek kadar. Sessiz insanları hiçbir zaman küçümsememek lazım. Unutmamak gerekir ki buz dağının görünmeyen kısmı da var ve görünen kısmından çok daha büyük ve derin.

24 Aralık 2017 Pazar

Ermiş + Ermişin Bahçesi - Halil Cibran | Kitap Yorumu

Ermiş  Kitap Yorumu


  Ermiş, El Mustafa adında bir bilginin yıllar önce geldiği Orphalese kentinden bir gemiyle ayrılmadan önce halkın son sorularını cevaplamasından oluşuyor. 54 sayfadan oluşan bu kısa kitapta aşka, evliliğe, acıya, dostluğa, öğretmeye, zamana, güzelliğe dair gibi çeşitli 26 bölüm bulunuyor. Bazı cümleler çok güzel olsa da genellikle nasihat verir gibi bir tarzla yazıldığı için kitabı çok da sevemedim. Bununla birlikte cümlelerin öğretici olup şiirsel bir dille yazılmasına karşın “ Bir cümle duydun ve tüm hayatım değişti.” Dedirtecek bir durum içerisine de giremedim. Hatta bazı düşünceleri benimseyemedim bile. Belki bu kadar nasihat niteliği taşımasa sevebilirdim. Şunu da belirtmek isterim ki 54 sayfa olmasına rağmen çok da kolay okunan bir kitap değil. O düşünceleri biraz da çözümlemek lazım. 

22 Aralık 2017 Cuma

İki Yeşil Su Samuru – Buket Uzuner | Kitap Yorumu



Buket Uzuner'le tanışmam hep verilen bir ödev sonucu olmuştu. Ortaokul yıllarımda ilk okuduğum kitabı Uzun Beyaz Bulut Gelibolu’nu okumak ablamın ödeviydi ve ben de merak edip okumuştum. Ve kitaba bayılmıştım. Lise yıllarımda ise Su kitabını okumak ödevimdi. Herkes mızmızlanarak okurken ya da internette özetini okuyup sınav odaklı okurken ben gerçekten o kitabı da beğenmiştim. Ve şimdi üniversitedeyken kütüphanede Buket Uzuner gözüme çalınınca kayıtsız kalamadım.

Ernest Hemingway – Silahlara Veda | Kitap Yorumu


  Silver Linings Playbook filminde Bradley Cooper'ın canlandırdığı Pat karakteri bir kitabı okuyup sinirlenip kitabı camdan aşağı fırlatmış ve gecenin bir yarısı sinirlenip “ Hayat yeterince zor zaten . Yeterince zor! Birileri hadi pozitif olalım, hikayeye mutlu son yazalım diyemiyor mu? “demişti.  Silahlara Veda kitabı hakkında araştırma yaparken bir de ne göreyim sonunu beğenmeyip fırlattığı kitap bu kitapmış. Bu ince detay o kadar hoşuma gitti ki yazıya böyle başlamak istedim.

9 Aralık 2017 Cumartesi

Seninle – Jasinda Wilder | Kitap Yorumu


  Seninle, çok uzun zamandır gördüğüm halde bir ara okurum diyerek yıllar sonra okuduğum bir kitap. Dram zaten sevdiğim bir tür ve romantizmle harmanlanması da genelde hoşuma gidiyor. İşte bu zaafım da bazen beni hayal kırıklığına uğratıyor. Tıpkı Seninle’de olduğu gibi. Kitabın %99'unu gözlerimi devirerek okudum.

1 Aralık 2017 Cuma

Geçmişin Kırıkları- Brittainy C. Cherry | Kitap Yorumu


 İçinde ruhu yaralı  olup da iyileşme sürecini konu alan kitapları severim. Geçmişin Kırıkları bu yüzden okuma listemdeydi. Evet, kitaptan bir beklentim de vardı. İyi bir Goodreads puanına ve yorumlara sahip olduğu için, üstelik okuması en hoşuma giden klişelerden birini konu aldığı için. Ve kitabı nihayet bitirdim. Hem olumlu hem olumsuz bir sürü karmaşık düşünceye sahibim. Ama kitap benim için “eh işte” sınıfında kaldı.
Kabuslarınla rüyalarının arasında kalan o yer var ya?
Hani yarınların hiç gelmediği, dünün artık acıtmadığı o yer. Kalp atışlarının benimkilerle uyumlu olduğu o yer. Zamanın olmadığı ve nefes almanın kolay olduğu o yer.
İşte seninle orada yaşamak istiyorum.

Eylembilim - Oğuz Atay | Kitap Yorumu


Bence insanlar bu yüzden anlaşamıyorlardı: Herkes başka dili konuşuyordu.

Oğuz Atay, kitaplarındaki alıntılara rastlamamla bu güzel cümlelerin sahibi kim diye merak ettiğim bir yazardı.  Hep okumak isteyip bir türlü okuyamıyordum. Eylembilim, Oğuz Atay'ın kalemiyle buluştuğum ilk roman oldu. Aslında başlangıç için uygun bir kitap seçip seçmediğime dair ufak tereddütüm vardı. Çünkü kitap Oğuz Atay'ın ölümü sebebiyle yarım kalmış. Ancak kütüphanede benim almak istediğim kitapları malesef önceden alınmıştı.