20 Eylül 2019 Cuma

Yaşamak - Yu Hua | Kitap Yorumu

  Her ailenin bir hikayesi var. Bugün birini durdurup sorsak kim bilir ne hikayeler dinleyeceğiz. Çinli yazar Yu Hua, Yaşamak'ta dokunaklı bir hikayeye sahip olan Xu ailesinin hikayesini bizlere sunuyor. Kitap 200 sayfa ve gerçekten inanılmaz akıcı. İlk defa Çin edebiyatından bir eser okumuş oldum bu arada. Bir günde oturup bitirdim. Çok sade bir dili var ama buna rağmen kitap beni oldukça etkileyen bir tarza sahipti. Kitabın sade bir güzelliği vardı.

  Bu kitaptan önce okuduğum kitap yaşamak istemeyen hayattan bıkmış bir karakteri konu alıyordu. Ardından bu kitabın karşıma çıkması ve okumam bir tesadüf değildi bence. Başına ne gelirse gelsin hep bir şeylere tutunup yaşamak için bir sebep bulan bir ailenin hikayesiydi bu. Tam şimdi bunu nasıl kaldıracaklar derken karakterlerin yine ve yine bir yaşam mücadelesi vermesi gerçekten beni etkiledi. İnsan neleri neleri kaldırıyor bir yandan bunu düşündüm. Mutluluk ve hüzün sürekli yer değiştiriyor. Bundan daha fazla üzülemem diyorsun, daha beterini yaşıyorsun. Artık mutlu olamam, her şey buraya kadarmış diyorsun. Bir bakmışsın tekrar mutlu günler yaşıyorsun. Bence kitabın adının Yaşamak olması çok anlamlı. Her ne yaşarsak yaşayalım yaşamak güzel şey be! Hayatı anlamlı kılmak bizim elimizde. Bir de kitaptan şu dersi çıkardım kendi adıma. Bunca üzüldün, ağladın, kötü şeyler yaşadın. İşte tam da bu yüzden iyi yaşamak için hep bir umut beslemek lazım. Onca üzüldüğüne değmeli. Yoksa kuru kuruya çile çekerek göçüp gideceğiz bu dünyadan. Kesinlikle şans verilmesi gereken bir kitap. 

4 yorum:

  1. Kitabın sade güzelliği kapağına da yansımış :)

    YanıtlaSil
  2. Ya ne güzel anlatmışsın, ben de çok sevdim bu kitabı söylediğin nedenlerden :).

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabı Kitap Ağacı Adana grubumuzla okumuştuk. Arkadaşlarım çok sevmişti ama ben o kadar etkilenmemiştim. Baş karakter olan adam bana itici gelmişti ama kızının hikayesine çok üzülmüştüm. Detayları hâlâ aklımda. Aklıma geldikçe ağlayasım gelir.

    Kitabın filmi de varmış. İlgini çekerse izleyebilirsin.

    YanıtlaSil
  4. Blogunuzu yeni keşfettim ve hemen dizi kitap yorumlarınızı okuyorum :)
    tabii ben de bloguma beklerim sevgiler :)))

    YanıtlaSil