30 Ocak 2020 Perşembe

Genç Bir Doktorun Anıları- Mihail Bulgakov | Kitap Yorumu

  Genç Bir Doktorun Anıları'nın genel olarak beğenilen bir kitap olduğunu biliyordum ama ben gerçekten bu kadar beğeneceğimi de düşünmemiştim. Bir kere çok akıcı bir kitaptı, bir solukta okudum. Üniversiteden yeni mezun olup bir köye görevlendirilen henüz 24 yaşında bir doktorun anılarını okuyoruz. Doktor, dereceyle mezun olmuştur ama teorik bilgiyle pratiğin bambaşka şeyler olduğunu anlamasıyla sudan çıkmış balık gibi hisseder kendini. Yani bir de düşünüyorum. 1900'lerin başında geçen bir kitap ama yıl olmuş 2020 hala çoğu üniversite mezunu genç aynı şekilde hissediyor kendini. Doktorun ne yapacağını bilmediği ama diğer personele karşı itibarını kaybetmek istemediği için yaptığı şeyler kitabın beni güldüren kısmıydı. Aramızda kalsın kendi alanımda bilmediğim bir konu olunca ben de bu taktikleri deniyorum. Ayrıca Rus köylülerinin sağlık konusundaki  batıl inançlarını, cahilliklerini okuyunca insanların yıllar geçse de asla değişmediğini bir kez daha anladım. Çünkü bu tarz tutumlar hala var.
Akıllı insanlar mutluluğun sağlığa benzediğini çok önceden fark etmiştir: Mutluyken fark etmezsiniz,ama yıllar geçtikçe,geçmişte kalan mutluluğunuza ilişkin anılar,ah anılar!..

  Doktorun deneyimsiz halinden daha kendinden emin bir doktora dönüşme sürecini, kendisiyle gurur duyduğu kısımları okumak güzel bir yolculuktu benim için. Bir de her kısımda farklı bir hastanın ya da doktorun hikayesini okuduğumuz için sırada nasıl bir olay var acaba diye düşünmekten hiç sıkılmıyorsunuz. Bu kitabı okurken medikal bir dizi izlediğimde aldığım tadı aldığımı söyleyebilirim. Aynı zamanda kitabın bir mini dizisi de varmış, bir ara izlemeyi düşünüyorum. Fragmanında gördüğüm kadarıyla güzel bir diziye benziyordu.

5 yorum:

  1. ben de çok severek okumuştum, üniveristeyi bitirmek üzere olanların mutlaka okuması gereken bir kitap

    YanıtlaSil
  2. Teoriyle pratik gerçekten hiç birbirini tutmuyor. Öğretmenliğe başladığım ilk sene üniversitede işe yarar ne kadar az şey öğrendiğimi fark edip dehşete düşmüştüm :-)

    YanıtlaSil