15 Kasım 2017 Çarşamba

Karanlıkta Işık Aranmaz - Claire Contreras | Kitap Yorumu


 Biraz yoğun bir dönemde olduğum için bu kitap sayfa sayısı daha az diye tercihim olmuştu. Zaten okuma listemdeydi. Dolayısıyla beklentim de vardı. Ancak kitabı pek çok yönden eksik buldum. Bir kere kitabın vaat ettiği konusuyla ağırlıklı olarak işlediği konu farklı. Asıl önemli sahnelerin çat çat hızlıca geçilip romantizmin uzunca işlenmesi ise ayrı bir eksiklikti. Yazarın ne yapmaya çalıştığını cidden anlamadım.

  Blake, küçük yaşta anne babası öldürülmüş ve duygusal bağlamda sevdiklerini kaybedecek diye kimseye bağlanmak istemeyen bir kızımız. Kendisi beni kitap boyunca aldığı kararlarla kanser etti.  Bir kitabın baş karakterini sevmemek, malesef o kitabı da sevmenizi büyük ölçüde güçleştiriyor. Daha sonra Blake bir başka aileye veriliyor, orada kendisi gibi çocuklarla arkadaş oluyor. Bir de Cole var ki kendisi kitabın kurtarıcı karakteri olur. Cole ve Blake arasındaki duygusal bağ  daha doğrusu Cole'un Blake'i sevme biçimi kitabın tek güzel yönü diyebilirim. Ancak Blake'in Cole' a sürekli ısrarla git diyip, gittiğinde de tavır yapması beni sinir etti. Kızım sen ne istiyorsun bir onu söyle?



  Kitabın adı “Karanlıkta Işık Aranmaz” ama gelin görün ki karanlık bir şey yok ki ışık arasınlar. Zaten ışık mışık arayan da yok. Gerçekler Blake'i buluyor ve gerçeklerle yüzleşme kısmı hızlıca geçiliyor.  Ayrıca kitapta bir geçmişi bir günümüzü okuyoruz. Bu da benim en sevdiğim tarzlardan biridir ama bu kitapta flasbackler o kadar anlamsız konumlandırılmış ki... Flashback nedir ve neden kullanılır? Ya geçmişte ne olmuş diye merak edersin ya geçmişte yaşananların sonucunu merak edersin diye kullanılır. Burada ise geçmişte anlatılanı bilmesek de olurdu. Önemli bir bağlantıya ulaşmıyoruz. Çünkü zaten diyaloglar içinde geçmişte ne olduğunu öğrenmiştik. Hiç ama hiç anlam veremedim. Bir de Mark diye bütün bilinmeyenlerin anahtarı olarak gösterilen bir adam vardı. Ama adam bildiklerini anlattığında “Bu muydu?” dedim. Aslında pek çok gereksiz bulduğum şey var ama yazarsam çok uzayacak.

  Bir de bu kitap seriymiş. Ne gerek var yani? Sonunda önemli bir olay oluyor ama devamında ne olacağı o kadar belli ki merak bile etmiyorum. Kitabı beğenmedim. Kapağına ve adına aldanıp derin bir şeyler okuyacağım sandım ama çerez çıktı. Okuyup okumamayı size bırakıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder