19 Kasım 2019 Salı

Jane Eyre -Charlotte Bronte Kitap Yorumu


  Jane Eyre, yıllar önce TV'de 2011 yapımı filmini görmemle ki direk ortasından izlemeye başlamıştım tanıştığım bir klasikti. Tabi o zaman internet bu kadar gelişmiş değil, biliyorsun Jane Eyre diye bir eser var ama ulaşamıyorsun, yaşımda küçük o zamanlar. Neyse geçenlerde bir an dank etti kafama, neden alıp okumuyorum diye ve böylece bir kitabın daha sonuna geldim.


Hele kadınların çoğunlukla pek sakin olduklarına inanılır ama kadınlar da tıpkı erkekler gibi duygu sahibidir. Erkekler gibi onlar da zekalarını, yeteneklerini işletmek için bir uğraş, eylem alanına gereksinim duyar.

Elizabeth Bennet'tan sonra kendime yakın bulup özümsediğim bir başka karakter daha buldum: Jane Eyre'den bahsediyorum tabiki. Kitaptan daha çok Jane Eyre karakteri etkiledi beni. Çünkü kitabın bana göre aşırı akıcı olduğunu söyleyemeyeceğim. İngiliz aristokrasisi, partileri, nutuk verir gibi uzun diyaloglar vs. gibi okuma hevesimi azaltan unsurlar vardı. Ancak Jane Eyre'i karakter olarak bambaşka sevdim. Bir kere göze çarpan bir güzelliği olmayan, sade, gösterişsiz bir kadın olup da düşünceleri ve sağlam iradesiyle bu kadar ön plana çıkan bir kadın karakter kitaplarda zor bulunur. Kendi kendine saygı duyan, aklından birtakım çılgınlıklar geçse de akıl süzgecinden geçiren ve sağlam bir iradesi olan, tek başına herkese meydan okuyan çok güçlü bir karakterdi. 

Kendimi umursuyorum ben. Ne kadar yalnız, ne kadar kimsesiz, ne kadar kolsuz kanatsız kalırsam kendi kendimi o kadar sayacağım.

  Kitabı üç bölüme ayırmak mümkün. Jane'in çocukluğu, Mr.Rochester'ın malikesinde mürebbiyelik yaptığı kısım ve oradan ayrılmasıyla başlayan bölüm olarak. Bu bölümlerin her birinde ayrı bir tat vardı. Kitabın biraz da gotik bir havası da vardı ki bunu ayrıca sevdim. Aslında klasik bir aşk hikayesi olarak lanse edilir ama ben güçlü bir kadının hayatı olarak görüyorum. Yazarın hayatını da araştırdıktan sonra kitaptaki bazı olayların kaynağını yazarın hayatından aldığını da anlamak mümkün. Aşırı tutucu bir dönemde yazılan Jane Eyre, feminist bir roman olarak da kabul ediliyor. Ben iyiki okumuşum diyorum.

10 yorum:

  1. Okuduğum zaman benim dünyamı aydınlatmıştı bu kitap :)

    YanıtlaSil
  2. Okumak istediğim fakat bir türlü sıra gelmeyen bir kitap daha. :( Okunacak çok fazla kitap var.

    YanıtlaSil
  3. Ben de severim bunu ya tekrar okumalıyım

    YanıtlaSil
  4. Jane Eyre çokça duyduğum ama bir türlü okuyamadığım eserlerden, 2020 yılında okurum umarım :)

    YanıtlaSil
  5. Jane Eyre'yi çok severim. Özellikle Mr.Rochester'a olan aşkını anlattığı kısımlar beni çok etkilemişti. Altını çizdiğim bazı cümleler kitabı okuyalı yıllar olmasına rağmen hâlâ aklımda.

    YanıtlaSil