31 Aralık 2020 Perşembe

2020 Favorilerim


Herkese Merhaba,
Bir yılın daha sonuna geldik. Her ne kadar kötü olarak ansak da ne tezat ki bu yıl çekilen diziler bence ayrı bir güzeldi. Keza okuduğum kitaplar da genellikle beğendiğim kitaplardı. Bu nedenle okuyup izlediğim çoğu şeyi beğendim. İçlerinden belli bir kısmını da yıl sonu favorilerine seçmek de zorlandım Neyse lafı uzatmadan başlıyoruz.

 En sevdiğim 5 kitap

Bu yıl hedefim 35 kitap okumaktı. Biliyorum bu bazılarınızın iki üç ayda okuduğu kitap sayısına denk geliyor ama gereken boş olduğumda içimden kitap okumak gelmedi. Kitap okumak istediğimde zamanım yoktu. Ama bu yıl genel olarak baktığımda çok güzel kitaplar okuduğumu düşünüyorum. 5 tanesini seçmek çok zor ve ben okurken bana verdiği duygu yoğunluğuna göre seçim yaptım.
1. Çalıkuşu- Reşat Nuri Güntekin

Çocukken Çalıkuşu'nu okuduğumu sanıyordum ki onun kısaltılmış versiyonu olduğunu bilmiyordum. Bir gün tam halini okurum diyordum ama o bir gün bir türlü gelmiyordu. Kalınlığı da gözümü korkutuyordu. Sonra okuyup çok beğendim. Feride tam benlik bir karakterdi ve kitabı çok sevdim. Sonra da Aydan Şener'in oynadığı dizi versiyonunu izledim. 2020'nin favorilerine eklemezsem olmazdı.
 
2. Talebe- Tara Westover

Arkadaşlar bu kitap... Bu kitap benim yüksek lisans yapmama sebep olan kitaptır. Yüksek lisans yapmanın çok zor olduğunu bildiğim için yapıp yapmamakta çok tereddütlüydüm. Ama bu kitapta hayatında okula gitmemiş kızın sonradan çalışarak yaptığı akademik kariyeri görünce o bile böyle bir aile yapısından çıkıp yaptıysa sen niye yapamayasın dedim? Sonuç şu an yüksek lisans yapıyorum. Yani hayatıma yön veren bir kitap oldu. Şu an YL'de her zorlandığımda bir güzel anıyorum kitabı orası ayrı konu.
Detaylı yorumum için şuraya tıklayın.

3. Zamanı Durdurmanın Yolları - Matt Haig

Son zamanlarda güncel olup, kurgusu beni yakalayan ve içi boş olmayan bir kitaptı. Anlatım dilini sevdim. Çok samimi ve akıcıydı. Daha ilk sayfadan kitaba kapıldım.

4.İtiraf - İskender Pala

Genel kültürümü artıran, bana bir şeyler öğreten ve düşündüren bir kitaptı. Kitabın son sayfasını kapattığımda "Vay be" demiş ve gerçekten yaşanmış bu tarihi olayı araştırmak istedim. Okuma zevki aldığım bir kitaptı.

5. Madalyonun İçi- Gülseren Budayıcıoğlu

Ben insanların hayat hikayelerini dinlemeyi seven bir insanım. Özellikle böyle etkileyici ve çarpıcı hayat hikayeleri dinlemeyi. Tıpkı burada yaşadıkları olaylar yüzünden psikiyatra gelen insanların hayatlarında olduğu gibi. Her bir hastaya çok üzüldüm gerçekten. Psikolojiye ilginiz varsa okuyabilirsiniz.


En sevdiğim 3 film
1. Inside Out

Bu animasyonu izlemeyi 3 senedir falan erteliyordum. Çünkü animasyon film izleyen biri değilim. Daha sonra bir açtım ki ay çok güzelmiş. Bir kere biyolojik olarak içimizde gerçekleşen olayları o kadar güzel temsili olarak göstermişler ki çok sevdim. Ve üzüntü duygusuyla ilgili verilen mesaj muazzamdı.20202nin en sevdiklerimden oldu.

2.Train to Busan

Yanlış hatırlamıyorsam izlediğim ilk zombi filmi. Bir dakika bile kopamadım filmden. O kadar heyecanlı izledim ki. Bir önyargımı daha yıktım. Devam filmi çıktı ama nedense ilki gibi olamaz diye düşünüyorum.

3.Lion

Çok çarpıcı bir gerçek hayat hikayesinden uyarlanan bu filmi izledikten sonra çok duygulandım. Film gibi hayat derler ya işte bu olayları yaşayan adamın gerçekten öyle bir yaşam hikayesi olmuş. Duyguyu bana çok iyi geçirdiği için favorilerime aldım.


En sevdiğim belgesel
1.Our Planet
Pandemide Netflix'in eğitici belgeselleri Youtube'a koyunca izlemeye karar vermiştim. Benim için çok faydalı bir belgesel oldu. Hatta bu belgeseldeki bir kısmı küresel ısınma konusunda öğrencilerime izlettim. Onlar da çok etkilendi, hatta duygulananlar oldu. Çok emek verilerek çekilmiş iyi bir belgesel. Tavsiyemdir.
2. Twogether

Bu bir gezi belgeseli ama eğlenceli bir program da aslında. İzlerken o kadar çok gülüyordum ki. Pozitif enerji veren ve tabiki farklı bir formatta bir belgeseldi. Hakkında uzun bir yorum yazdığım yorumum için tık tık.
3. Honeyland

Bu belgeseli de nasıl oldu da izlemeye karar verdim hatırlamıyorum ama hayretler içinde izlediğim, demek böyle hayatlar da var dediğim, yaşadığım hayata şükrettiğim bir belgesel oldu. Yine uzun yorumu için tık tık.


En sevdiğim diziler
Dizi izlemek için az zamanım olduğu için seçici davrandım ama malesef çoğu dizi benim için fos çıktı. Ama 3 tane iyi dizi çıkarabildim.
1. Start Up
Yılın en iyi dizisi mi? Hayır değil. Ama kıstas benim kalbimse evet. Aşırı minnoş bir diziydi. İzlediğim süre boyunca pozitif enerjiyle doldurdu içimi. Mutlu oldum izlerken. Kalbimde 1.sırada o yüzden. Zaten tam bir destan yardırdığım bir yorumum var dizi hakkında. O yorum için şuraya tıklayın.

2. Its Okay to Not Be Okay

Psikolojik bir dizi ve bazı sahneleri çok etkileyiciydi. Her bölüm değindiği derin bir konu ve bununla ilgili bir masalın olması belki de en sevdiğim yönüydü. Karakterlerin iyileşme süreçlerini izlerken ara sıra gözyaşlarımı tutamadım. Uzun yorum için tıklayın.

3. The King Eternal Monarch

Senaristin yeni bir dizisi çıkmasını beklerken cast ekibini görünce şoka girdiğim bir diziydi. İzlediğim sürede yine hem güldüren hem hüzünlendiren hem de merak duygumu perçinleyen bir dizi oldu. İzlerken bana duyguları iyi bir şekilde geçirdi. Romantik ve fantastikti. Paralel evrenler konusunu çok farklı bir şekilde ele almıştı. 
Detaylı yorumum için tık tık.


4. Crash Landing on You

Üç tane dizi seçecektim ama bunu listeye almazsam eksik olur diye düşündüm. Yine izlerken hem güldüren hem üzen sımsıcak bir hissettiren bir diziydi. Detaylı yorumum için tık tık.


Evet benim 2020 favorilerim bunlardı. Sizin de eklemek istediğiniz bir şey varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

Umarım 2021 favorilerinde de görüşürüz!!
Beni İnstagram'da da takip etmek isterseniz şuraya tıklayın.

2 yorum:

  1. Gülseren Budayıcıoğlu son zamanlarda çok popüler. Benim de ilgimi çekiyor. Kitaplarını indirimli yakalayınca alacağım.

    Film ve belgesel listeni çok beğendim. İçlerinde sadece Inside Out'u izledim. Diğerlerinin hepsi izleme listemde. Lion Netflix'te olduğu için önce onu izlerim büyük ihtimalle.

    2021'de de güzel kitaplar, filmler, diziler, belgeseller keşfetmek dileğiyle. İyi seneler :-)

    YanıtlaSil