13 Ekim 2015 Salı

Çarpılma-Colleen Hoover || Kitap Yorumu

Merhabalar
Yine bir Colleen Hoover kitabını yorumluyorum:Çarpılma. Colleen Hoover ne yazsa okurum bu saatten sonra. Anlatımındaki şiirsellik, derinliği olan cümleler ve klişeleri klişe olmaktan çıkaran olayları ile yazar gönlümde taht kurdu. Çarpılma aslında klişelerle dolu diyebiliriz ama ben yine de beğendim. Kitabın en büyük artısı akıcı olmasaydı, ne ara bittiğini anlamadım bile.  Hemen kitabın tanıtım yazısıyla bu güzel kitabın konusuna bir giriş yapalım.
AŞKI ŞİİR TADINDA MI YAŞAMAK İSTERSİN...YOKSA KALBİNİN DERİNLİKLERİNE İŞLEYEN BİR ACIYLA MI?

On sekiz yaşındaki Layken babasının ölümünün ardından hem annesine hem de küçük kardeşine destek olur.
Her ne kadar yaşadığı acının üstesinden gelmiş gibi görünse de genç kız içten içe tüm umudunu kaybetmektedir.
Bu sırada varlığıyla nefesini kesen yirmi bir yaşındaki, yakışıklı komşusu Will karşısına çıkar. Will’in şair atışmalarına
olan tutkusu Layken’i kendisine hayran bırakır.
İlk buluşmaları muhteşemdir. Birbirleri için özel olduklarını hissedip birçok ortak yanları olduğunu fark ederler.
İkili birbirine artık sırılsıklam âşıktır. Ancak şaşırtıcı gerçekle ilişkileri çok geçmeden bambaşka bir hal alır.
Bir araya gelmelerine ve aynı zamanda ayrılmalarına neden olan duyguları arasında bir denge kurmaya çalışırken,
günlük etkileşimleri bile onlara acı vermeye başlayacaktır. Kalplerinde gizledikleri gerçeği ve aşkın pişmanlıkla sonlanmadan
doyasıya yaşandığı bir geleceği hayal edip ifade edebilecekleri tek yer ise şiirlerdir.

''...Hiçbir yerde değilim,
Bana biraz yer ekler misin?''
                             The Avett Brothers, Salina

Her ne kadar tanıtımda içermese de ben spoiler olarak görmediğim için yazmakta hiçbir sakınca görmüyorum. İsteyen arkadaşlar okumayabilir ama zaten yazacağım şey kitabın başlarında ortaya çıkmıştı. Will, Layken'in seçmeli şiir dersinin öğretmeni çıkıyor. İkili bunu bilmeden 3 günlük kısa bir macera yaşamıştı ve okulda bu gerçekle yüzleşirler.
Öğretmen ve öğrenci ilişkisi yürüyemeyeceğinden dolayı ilişkilerine devam etmeme kararı alırlar ve birbirlerini severken ayrı kalmalarını okuyoruz kitapta. Üstelik Layken'in kardeşi ve Will'in kardeşi çok yakın arkadaş olmuşlardır. 
 Sadece aşk konusunu ele almayıp aile bağları ve insanların yaşadıkları acı kayıplara da değinen bir kitaptı. İnsanın önceliği aşk mı olmalı yoksa aile mi olmalıdır? Yaşadığımız büyük acılarla nasıl başa çıkabileceğimize de değiniliyor.

Onu devirmek için  çok uğraşan hayata karşın bu kız sevgi ve heyecan doluydu.


Bence kitabı en güzel yapan şey şiir atışmalarıydı. Perşembe günleri şiir atışmaları yapan bir kulüp var ve bu kulüpte herkes içini şiirlerle ifade ediyor.Çeviri olduğundan olsa gerek kafiye yoktu şiirlerde ama çok güzel şiirlerdi. Favorilerim Will'in okuduğu şiirlerdi özellikle.

''Aklımı Will'den alabilecek bir erkek varsa, o da Johnny Depp'ti.''(Buna güldüm:))

Bu da bizdeki kapak ve hiç beğenmediğimi peşinen söyleyeyim. Bir kere o kapaktaki çocuk 17 yaşındaki ergen çocuklara benziyor ve artık bu tarz kapaklar o kadar çok ki görmekten gına geldi.



Bu da yazarın tüm kitapları malesef ki hepsi şu an Türkçe'ye çevrilmedi. Umarım kısa zamanda çevrilirler. Colleen 'ın tüm kitaplarını okumak istiyorum.
Toparlayacak olursam Çarpılma son derece akıcı,hoş, bazen güldüren bazen duygusallaştıran ve yeri gelince de düşündüren bir kitaptı. Kitabın finali biraz aceleye gelmiş gibi olsa da genel hatlarıyla beğeneceğinize inandığım bir kitaptı. 3 kitaplık bir seri olduğunu da öğrenince sevindim. Gönül rahatlığıyla herkese tavsiye ederim. Kapanışı kitaptan bir şiirle bitirmek istedim.

Bazen hayat size engel olur.
Lanet olası yolunuza taş koyar.
Ama vazgeçip onun kontrolü devralmasına izin vermenizi istediği için lanet olası yolunuza çıkmaz. Hayat her şeyi ona devredip yolunuza devam etmenizi istediği için lanet olası yolunuza çıkmaz.
Hayat mücadele etmenizi ister.
Ona nasıl sahip çıkacağınızı öğrenmenizi ister.
Bir balta alıp oduna saplamanızı ister.
Bir balyoz alıp betonu kırmanızı ister.
Bir meşale alıp ona ulaşana ve kavrayana dek metali ve çeliği yakmanızı ister.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder