26 Mayıs 2018 Cumartesi

Cümle Kapısı - Nazan Bekiroğlu | Kitap Yorumu


  Cümle Kapısı içinde denemeler bulunduran bir Nazan Bekiroğlu kitabı. Cümle Kapısı'nda zindanlar, hapisler,intihar,ihanet gibi çeşitli konularda denemeler var. Yazarın edebi yönünü o kadar beğeniyorum ki bu kitabı okurken de ruhum edebiyata doydu resmen. Bu nasıl bir kalem gücü? Kitabı okudukça yazmanın insana doğuştan verilmiş bir yetenek olduğuna iyice inanmaya başladım.

 Edebi olarak aldığım zevkin yanında bilmediğim de bir sürü şey öğrendim. Denemelerdeki konuyu anlatırken yazar örnek kişilerin üzerinden gittiği için eksik bildiğiniz ya da hiç bilmediğiniz konularda bilgi sahibi oluyorsunuz. Ve yazar bunu yaparken ele aldığı konuyu her medeniyetten, kültürden, farklı görüşten insanlardan örnek vererek önünüze koyuyor.  Aynı zamanda kitapta başka kitaplardan,yazarlardan da bahsediliyor. Bu bakımdan kitabın biraz da tavsiye niteliği taşıdığını söylemek mümkün. Ve son olarak denemeleri okurken zihninizde bir takım düşünceler filizleniyor. Bir durumu ya da olaya hiç bakmadığınız pencerelerden bakıyorsunuz.Örnek vermek gerekirse intihar konulu bir denemede beni düşündüren şöyle bir cümle geçiyor: "Hayatı bunca önemsemenin başka adı mı ona son vermek? .... M. Blancho bunun için "Ölen yaşayabilirdi demek,"der. Zor olanı başaran."

  Mükemmel bir edebi üsluba sahip olması, amacı olmasa da bilgi verip genel kültürünüzü artırması, düşündürücü olması yönüyle kitabı çok beğendim. Gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.

3 yorum: