11 Nisan 2017 Salı

Hayata Röveşata Çeken Adam – Fredrick Backman | Kitap Yorumu


  Merhabalar
  Bu kitabı size nasıl anlatsam bilemiyorum. Çünkü söyleyecek o kadar çok şeyim var ki cümleler yazılmak için birbirleriyle yarışıyor. Hani okuduktan sonra buruk bir mutluluk veren kitaplar olur ya işte bu  o tür bir kitap. Aileyle birlikte izlenen sıcak bir film havası hissettim. Nitekim filmi de çekilmiş ve hatta en iyi yabancı film dalında Oscar'a aday olmuş. Kitabı bitirir bitirmez filmi açıp izledim ve filmin kitaba bu kadar sadık kalmasına çok şaşırdım. Aslında olması gereken bu ama o kadar alışmışız ki kitabın değiştirilmesine, neyse konumuz bu değil.

  Ove, herkesin mutlaka çevresinde bulunan huysuz, sert yaşlı adamlardan birisi. Ama bence çok orjinal bir karakter. Öyle çok olay odaklı bir kitap beklemeyin. Çünkü kitabın bütün gücü Ove’den geliyor. Hep aynı karakterlere sahip kitapları okuduğumu Ove'yle anladım. Genelde kahramanları genç insanlardan oluşan kitaplar hep daha geniş yer kaplıyor. Halbuki yaşlı bir insanın da baş karakter olabilir hatta bu çok güzel olabilir. İşte bu kitap bunun kanıtı niteliğindeydi.



  Kitapta Ove'nin bir günümüzdeki halini, bir de gençliğini okuyoruz. Böylece Ove’yi Ove yapan olayları anlamaya başlıyoruz. Zaten benim bir günümüz bir geçmişi anlatan kitaplara ayrı bir zaafım vardır. Bu yazım tarzının bu kitaba da çok uygun olduğunu düşünüyorum. Ve kitabın yazarını düşünüyorum da cidden çok iyi yazmış. Bir kere çok özgün bir ana karakter oluşturmuş kafasında. Ove'nin arabalara olan takıntısı, kurallara aşırı düşkün olması, her sabah erkenden siteyi teftişe çıkması, tamir işlerinde çok iyi olması, günümüz insanlarını anlamayışı, sert gibi görünen kabuğunun altında yumuşak bir tarafının olması, beyaz gömleklilerden nefret etmesi ve elbetteki karısına olan zaafı... Daha pek çok ince detay yazılabilir. Sen kalk böyle bir karakter yaz yetmedi yer yer esprili yer yer duygusal bir yazım diliyle yaz. Yetmedi bu ikisinin arasındaki dengeyi çok iyi kur. Yan karakterleri çok çeşitli kişilerden seçerek ana karakteri destekle. Valla bravo!


  Fark ettiyseniz yukarıya kadar yazdıklarımın hepsinde kitabın adını söylemeden yazdım. Çünkü orijinal adı “Ove Denen Adam”olan kitap bizde “Hayata Röveşata Çeken Adam” olarak çevrilmiş. NEDEN? Bunu neden yaptınız? Sizin yüzünüzden bütün yorum boyunca adını söylemeden “kitap”diyerek yorum yazmak zorunda kaldım. Çünkü ben üşengecim. Ve aynı kelime çok tekrar edince beğenmiyorum. Çünkü ben takıntıları olan bir insanım. Hadi bunu bir kenara bıraktım bir kitabın adı neyse odur. Yazar öyle uygun görmüştür. Üstelik orijinal ada sadık kalınsa bölüm başlıkları daha anlamlı oluyor. Lafı açılmışken kitabın bölüm başlıkları bile ayrı güzeldi. Bir kitap her şeyiyle mi farklı olur. Bak yine kitap dedim sinirlerim bozuldu. Neyse sonuç olarak okuyun,okutturun. Çok güzel!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder