24 Aralık 2017 Pazar

Ermiş + Ermişin Bahçesi - Halil Cibran | Kitap Yorumu

Ermiş  Kitap Yorumu


  Ermiş, El Mustafa adında bir bilginin yıllar önce geldiği Orphalese kentinden bir gemiyle ayrılmadan önce halkın son sorularını cevaplamasından oluşuyor. 54 sayfadan oluşan bu kısa kitapta aşka, evliliğe, acıya, dostluğa, öğretmeye, zamana, güzelliğe dair gibi çeşitli 26 bölüm bulunuyor. Bazı cümleler çok güzel olsa da genellikle nasihat verir gibi bir tarzla yazıldığı için kitabı çok da sevemedim. Bununla birlikte cümlelerin öğretici olup şiirsel bir dille yazılmasına karşın “ Bir cümle duydun ve tüm hayatım değişti.” Dedirtecek bir durum içerisine de giremedim. Hatta bazı düşünceleri benimseyemedim bile. Belki bu kadar nasihat niteliği taşımasa sevebilirdim. Şunu da belirtmek isterim ki 54 sayfa olmasına rağmen çok da kolay okunan bir kitap değil. O düşünceleri biraz da çözümlemek lazım. 

Ermişin Bahçesi Kitap Yorumu


Çoğu zaman, biz hayatı acılı adlarla nitelendiririz, ama yalnızca biz kendimiz acılı ve karamsar olduğumuzda yaparız bunu. Boş ve yararsız gelir bize hayat, ama yalnızca ruhumuz yıkıntılar arasında başıboş dolaşıp durduğunda ve kalbimiz benliğimize karşı aşırı bir ilgiden sarhoş olduğunda.

 Ermiş’in Bahçesi, Ermiş'in devamı niteliğinde olan bir kitap. Ermiş'te Orphalese kentinden ayrılan El Mustafa'nın bu kitapta doğduğu topraklara dönüyor. Kendi halkına da tıpkı Orphalese halkına verdiği nasihatler vermeye devam eder. Nedense bu kitabı ben bir tık daha sevdim. Genelde ise Ermiş’in daha çok beğenildiğini gördüm. Bende ise tam tersi bir durum söz konusu oldu. Belki daha az nasihat verici bir yönünün olmasından kaynaklanıyor. Bir de buradaki cümleleri daha çok sevdim. Bu tür kitaplar okumayı sevenler kitaba şans verebilirler.

1 yorum:

  1. ”Sadece binlerce kez yolunu kaybeden evinin yolunu bulabilir.”

    Halil Cibran – Ermişin Bahçesi Kitap Yorumu: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/halil-cibran-ermisin-bahcesi-kitap-yorumu/

    YanıtlaSil